مفاهیم اخلاقی

 

ناشر: علمی و فرهنگی

نویسنده: یولیوش کووشی

مترجم: مهدی خسروانی

 

نویسنده‌ي این کتاب که یکی از شاگردان آستین (پیشگام فلسفه‌ي زبان عادی) بوده است علیه تمایز واقعیت/ارزش استدلال می‌کند. اما کار مهم‌تری که وی انجام می‌دهد زیر سؤال بردن چارچوبی است که بحث دوبارگی واقعیت/ارزش در آن انجام می‌شود. وی می‌کوشد که دست‌کم «مار را در مورد آن چارچوب به آگاهی برساند».

نویسنده همچنی علیه غیرعقلانی دانستن اخلاق استدلال می‌کند. وی نحوه‌ی شکل‌گیری مفهوم‌های اخلاقی را به‌دقت تحلیل می‌کند و از این راه می‌کوشد نشان دهد که ما انسان‌ها همان هنگام که مفهوم‌های اخلاقی را می‌سازیم عقلانیت را در درون آنها جاسازی می‌کنیم.

با آنکه کتاب عمدتاً درباره‌ی شکل‌گیری مفاهیم اخلاقی است، به‌جرئت می‌توان گفت اهمیت نظریه‌ای که در آن مطرح شده فراتر از این است. به عبارت دیگر، می‌توان آن را نظریه‌ای عام درباره‌ی شکل‌گیری مفهوم‌ها دانست که، جدا از اهمیتش در حیطه‌ی اخلاق‌شناسی، به طور مستقل ارزشمند است.

نویسنده نمونه‌ای جذاب و دقیق از تحلیل فلسفی زبان را به نمایش می‌گذارد و، از این رو، می‌توان این نوید را داد که مطالعه‌ی آن حتی برای آن دسته از دوستداران فلسفه که علاقه‌ی خاصی به اخلاق‌شناسی ندارند نیز بینش‌بخش خواهد بود، خصوصاً برای کسانی که مایل‌اند با نمونه‌ای زنده از تحلیل فلسفی زبان آشنا شوند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *